Charles Liljedahl

Foto: Mats Pihlgren

Foto: Mats Pihlgren

Kantor i Bergsjö, Ilsbo och Hassela församlingar (alltsedan 1993)

Södra vägen 3 A
820 70 Bergsjö
0652-104 19 (b)
0652-107 27 (a)
0652-74 74 99 (fax pastorsexp.)
070-244 28 97 (m)
bergsjo.pastorat@svenskakyrkan.se

 

Curriculum Vitae

Charles heter jag och skall berätta om mej själv och hur mitt musikliv började.
Som så många andra ville jag spela piano, men det gick inte. Man var tvungen att spela blockflöjt första året, det var obligatoriskt på musikskolan på min hemort Smålandsstenar, där jag är född och uppväxt. Efter det tråkiga blockflöjtsspelet spelade jag piano i ungefär 3 år. Sedan blev det av olika anledningar uppehåll ett tag med pianot.
Under konfirmandtiden gick jag ofta i kyrkan och fastnade för orgelspelet, särskilt preludierna till psalmerna. Om det var jag eller orgeln som tog tag i varandra vet jag inte, det kan ha varit både och. Men det var en kväll när jag på radion fick höra Toccata i d-moll av Johann Sebastian Bach som jag bestämde jag mej för att kontakta vår nuvarande kantor i församlingen Villstad och fråga, om jag möjligen kunde få följa med honom till kyrkan när han skulle öva orgel.
En höstlördag 1976 bar det så iväg till Villstads kyrka, det var min far som körde oss. Jag var ivrig och nervös innan vi kom iväg. Vi hämtade upp kantorn och ”vips” var vi i kyrkan! Han spelade Toccatan för mej, det var en upplevelse. Sedan han hade övat färdigt till söndagens gudstjänst sa han: ”Charles du kanske vill provsitta orgelpallen och spela vad du vill?”
 Det var en känsla som knappt går att beskriva, och det var den kantorns förtjänst att jag är kantor idag.

Kantorsexamen 1981 i Lund
Kyrkokantorsexamen 1984 i Malmö (Musikhögskolan)

Min första Kantorstjänst 1982 var i Linderås, Adelöv (Småland).
Min nuvarande Kantorstjänst är alltsedan hösten 1993 i Bergsjö, Ilsbo och Hassela församlingar (Hälsingland).